Otok Brač, Postirska događanja

U ljetnim mjesecima Brač je prepun zbivanja, pučkih fešti, sportskih manifestacija, glazbenih večeri, kulturnih i gastronomskih događaja.
Svako mjesto ima svoj ljetni program a neki od njih organiziraju aktivnosti i tokom cijele godine. Za vrijeme postirskog ljeta svaki dan rezerviran je za neku aktivnost a ni zimski mjeseci nisu ništa manje zanimljivi.
 
 
Fjera Gospe od Karmela (16.07.) i fešta Sv. Ivana Krstitelja (24.06.) dvije su najposjećenije postirske fešte koje se održavaju dugi niz godina.
U mjestu se slavi spomen dan sveca zaštitnika i župne crkve. Od ranog jutra osjeća se posebna atmosfera a obitelji se okupljaju na svečani ručak. Fešte su kulturno sakralnog karaktera i obilježavaju se liturgijskim slavljem i svečanom procesijom, a za feštu Sv. Ivana blagoslovom mora i preskakanjem vatre. U večernjim satima zahvaljujući postirskoj udruzi mladih "Berekin", organizirana je zabava sa bogatom lutrijom i glazbom do ranih jutarnjih sati.
Fotografija Udruga mladih Općine Postira "Berekin".Fotografija Udruga mladih Općine Postira "Berekin".
 
 
 
Sada već tradicionalno, početkom listopada svake godine u Postira se održava Svjetsko prvenstvo u branju maslina. Jedinstvena je to manifestacija koja uspješno spaja dvije najvažnije grane - turizam i maslinarstvo i zasluženo je pobrala brojne nagrade. 
Prvenstvo traje 4 dana i natječu se timovi iz cijelog svijeta. Osim natjecateljskog dijela u branju maslina, organiziraju se radionice, degustacije, izleti i zabavne večeri, kako bi se na najbolji način doživjela Postira, etno eko selo Dol, ali i sam otok Brač.
 
 
 
U Postira se svakog ljeta u kolovozu održava tradicionalna Mala noćna regata, predstava koja je moguća zahvaljujući jedinstvenom prirodnom fenomenu - noćnoj zračnoj struji "gažul" koja se s Vidove gore za ljetnih noći spušta u postirsku luku. Regata okuplja ponajbolje kormilare i muzičare ispred nekoliko tisuća promatrača. Nakon regate i podjele nagrada organizirana je zabava na bazenu hotela Pastura.
 
 
 
Postira Seaside Film Festival organizira mala grupa entuzijasta okupljenih u udrugama "Lanterna Magica" i "Unikat". Ova manifestacija odvija se krajem srpnja i uspješno obogaćuje kulturni život Postira ali i ostalih posjetitelja iz cijelog svijeta.  Četiri večeri prikazuju se međunarodni kratki igrani filmovi a jedna večer festivala rezervirana je za hrvatske kratke filmove. U sklopu festivala organizirana su i razna druženja za posjetitelje i filmska radionica za najmlađe.
 
 
 
Otvoreno prvenstvo Brača u orijentacijskom trčanju održava se u listopadu i okuplja natjecatelje iz europskih zemalja. Dvije utrke na srednjim stazama trče se na obroncima Vidove gore s bazom u pastirskom selu Gažul, dok se treća, sprint utrka, održava u Postira po uskim kamenitim ulicama. Ovakav tip trčanja označava kretanje po nepoznatom terenu, čiji je osnovni cilj da se uz pomoć karte i kompasa trkač orijentira i u što kraćem vremenu pronađe unaprijed određene kontrolne točke ucrtane na karti.
 
 
 
Međunarodni dječji nogometni turnir održava se u Postira početkom proljeća. Klub Postira Sardi i dva odlična travnata terena ponos su mještana, i onih najmlađih. Već nekoliko godina mjesto vrvi od dječjeg smjeha i veselja a utakmice se održavaju uzastopno tri dana od jutra do mraka. Natjecateljima su osigurani smještaj i prehrana a  po potrebi i prijevoz otokom. Osim trenera, djecu nerjetko prate i bodre članovi obitelji a zbog sve većeg interesa turnir se osim u travnju održava i u listopadu pod nazivom Otok u balunu
 
 
 
Noć Hrapoćuše kulturna je i gastronomska manifestacija koja se održava u eko etno selu Dol. Zaštitni znak mjesta je Hrapoćuša, torta zaštićena kao nematerijalno kulturno dobro. Jedinstvena je po svom hrapavom i rustikalnom izgledu, a naziv je dobila po lokalnom kamenu od kojeg su izgrađene prepoznatljive dolske špilje. Za vrijeme manifestacije Dol postaje centar Brača a mnogobrojni posjetitelji mogu uživati u tradicionalnim bračkim specijalitetima, torti hrapoćuši i vitalcu, izložbi u špiljama i zabavnom druženju uz glazbu.
 
 
 
Postira su malo mjesto s najviše svirača i pjevača po glavi stanovnika. Da bi se to znastveno provjerilo i dokazalo, u ljeto davne 1993. organiziran je mali lokalni festival ”Svi postirski pjevači”. Prvi festival održao se u posebno ukrašenoj šumici na prostorima današnjeg hotela Pastura. Okupila se šarena ekipa, od djece i amatera do profesionalnih svirača i pjevača.
Zabava je bila urnebesna kao i scenografija i festival se nastavio održavati i sljedećih godina. Pod nazivom Postirski pivoči, izmjenjivale su se lokacije održavanja ali zadržala se početna ideja. Festival je postao nadaleko poznat i osim mještana prisustvuju izvođači i bendovi iz cijele Dalmacije pa se nekadašnja lokalna zabava pretvorila u mali rock koncert.
 
 
 
Ribarske fešte i Fešte od ulja održavaju se nekoliko puta tokom ljeta i posjetitelji nakratko mogu doživjeti stvarni život lokalnog stanovništva. Popraćene glazbom i ugodnim druženjem uz svježu ribu tvornice Sardina i djevičanskim uljem Poljoprivredne zadruge skladno povezuju ribe, masline i turizam.
Fotografija Udruga mladih Općine Postira "Berekin".Fotografija Udruga mladih Općine Postira "Berekin".Fešta od uja | Poljoprivredna zadruga Postira
 
 
 
Advent sa Berekinima događaj je koji se odvija u božićno vrijeme i traje nekoliko tjedana. Organiziraju ga mladi postirske udruge Berekin i ponosno možemo reći da je najposjećeniji advent na Braču.
Dobra glazba, bogate tombole, dječje predstave i radionice kao i spontana druženja uz vatru svakako su dobar razlog za posjet. Uz čašu kuhanog vina, ukusne fritule i kobasice zagarantirana je najbolja božićna zabava.
Fotografija Udruga mladih Općine Postira "Berekin".Fotografija Udruga mladih Općine Postira "Berekin".

 

Izdvojeno

Apartman Štura
Apartman Štura
od 93,00 €/dan
Apartman se nalazi u obiteljskoj kući na rubu...
Apartman Kaya
Apartman Kaya
od 104,00 €/dan
Ovaj prostrani trosobni apartman je smješten u...
Apartmani Jobe
Apartmani Jobe
od 78,00 €/dan
U obiteljskoj kući dostupna su dva apartmana....
Apartmani Greta
Apartmani Greta
od 58,00 €/dan
Apartmani su smješteni u obiteljskoj kući...
American Express Diners Club International Visa MasterCard Maestro Discover Dinacard
MasterCard® SecureCode™ Verified By Visa